Indlæser

Mød Landsforeningen Autismes første ambassadør – Lars Meerson Rasmussen

4. feb. 2020

Lars Meerson Rasmussen er europamester i håndbold, sendiagnosticeret autist, og nu er han også blevet Landsforeningen Autismes første Ambassadør.

 

Lars ønsker som ambassadør at være med til at udbrede viden om autisme og få mere fokus på hele autismeområdet.

I år er han med til SIKON konferencen, så der vil være mulighed for at møde ham og høre mere om hele hans historie. På SIKON er han oplægsholder på søndagskonferencen, hvor han fortæller om sit liv, karriere, diagnose og om alle de udfordringer, han har mødt på sin vej, og hvordan han har taklet dem. 

Se mere om SIKON konferencen i vores katalog her.

Læs mere om Landsforeningen Autismes ambassadør i vores interview med ham her: 

 

Hvorfor vil du være ambassadør for Landsforeningen Autisme? 

Jeg ville gerne være ambassadør for Landsforeningen Autisme for at kunne hjælpe andre med autisme, og støtte foreningen i det kæmpe arbejde de laver. Det er også vigtigt for mig at være en del af det gode samarbejde med vores samarbejdspartnere og kredsene rundt i Danmark, på Grønland og Færøerne. Jeg er meget stolt og ydmyg over at være ambassadør for Landsforeningen Autisme og kan ikke vente med at komme i gang sammen med landsformand Heidi Thamestrup og co. i forhold til at fortælle min historie og hjælpe andre børn, unge og voksne med autisme, deres familier og foreningens samarbejdspartnere.  

Hvad håber du på, du kan bidrage med eller gøre?  

Da jeg fik min egen diagnose i 2015, kunne jeg langsomt mærke, måned for måned, at jeg havde lyst til at kende mere til den her diagnose. Jeg begyndte i 2018 og 2019 at undersøge mere om, hvordan autister og pårørende havde det og var stillet – da jeg også selv har en bonus-søn med autisme. Efter mere research kunne jeg bare mærke, at jeg ønskede at dele ud af min egne oplevelser og udfordringer til andre, som er i samme situation som mig. Jeg havde lyst til at hjælpe andre. Derfor vil jeg med mine fortælleringer og foredrag vise, at man godt kan gøre autisme til sin bedste ven, have succes og føle, man kan noget ekstra, ved at finde og bruge de redskaber, der er bedst for én selv. Selvom autisme selvfølgelig kan give udfordringer ind imellem. Den dag i dag er jeg stadig utroligt stolt og lykkelig over, at jeg f.eks. har vundet EM Guld med herre håndboldlandsholdet, som jo kun kan lykkes igennem teamwork. Så jeg håber, at jeg kan bidrage til at hjælpe andre med autisme eller med autisme tæt inde på livet – og få fokus på, at vi altså godt kan skabe det bedste liv for os selv, og at vi kan, hvad vi vil, hvis bare vi lader folk forstå os. Det kommer jeg til at tale meget mere om i mit foredrag: “jeg har autisme, og hva så!?” 

Hvad er vigtigt for dig at få fokus på, på autismeområdet?

Jeg kan blive totalt ødelagt og rasende, når jeg læser, hører eller ser, hvordan en familie ikke har kunnet få den rette hjælp fra det offentlige og i stedet sidder i en situation, hvor de er ved at give op. Dette er for mig utilgiveligt. Specielt når jeg selv ved, at det tit handler om økonomi..! Stop, der sætter jeg grænsen. Det er mennesker, vi snakker om. Så jeg vil gøre, hvad jeg kan for at få endnu større fokus ud i Danmark omkring det. Og ud til politikere og kommuner i forhold til, hvor vigtigt det er at forstå mennesker med autisme og deres pårørende. Lærer vi alle at forstå andre mennesker, kan vi gøre alt lettere og lykkeligere for alle.

Et andet område jeg vil gå hårdt efter, er den lange ventetid folk og familier oplever, før de kan komme til speciellæge eller psykiater. Det er grotesk, at nogle skal vente op mod 4-6 måneder. Vi snakker om mennesker, som måske ikke har den tid! Og alt sammen, igen, på grund af økonomi. Det skal vi have fokus på også. Jeg selv kunne ikke få en tid gennem det offentlige og måtte i stedet bruge 4.000 kroner for at komme til en privat. Det er fuldstændigt skandaløst! 

Hvad var det der gjorde, du selv blev udredt som voksen?

Kort sagt: hvis ikke jeg var blevet udredt, tvivler jeg stærkt på, jeg i dag havde haft kæreste, bonus-børn, 2 hunde og flere tætte venskaber.
Jeg oplevede ting med mig selv, jeg ikke fattede hvor kom fra. Jeg blev sur over de mindste ting, og den side af mig, ville jeg ikke acceptere. Det blev værre og værre, og jeg blev mere og mere ked af det og frustreret. Til sidst sagde jeg til min kæreste: ”Hvad helvede er der galt med mig?” Til det kom svaret: ”Ærligt - du er det tydeligste eksempel på, at du har autisme og ADHD” Bum.. Grunden til Chanette vidste det, er at hendes søn har autisme. Og den dag i dag er det faktisk yderst morsomt at se mig og min bonus-søn, når vi gør ting på samme måde – og min bonus-datter og Chanette bare kigger mærkeligt på os.  

Hvad betød det for dig at få diagnosen? 

Min bedste tid og hvor jeg har vundet mest respekt og positivitet fra andre mennesker, og fået glæde og ro hos mig selv – var, da jeg fik min egen diagnose. Og det ved jeg med garanti, jeg kan hjælpe andre med også at få og opleve. Både den unge, voksne og familien. Jeg tænker den dag i dag tilbage på, hvad det kunne have betydet for mig, hvis jeg og min familie havde vidst det i en ung alder. Alt kunne have været så meget lettere. Men det vigtigste for mig var at få diagnosen og den rette hjælpe og medicinering. Det var vigtigt for mig at vise til alle, at det aldrig er for sent at få hjælp til at finde ud af ting omkring sig selv. Bare man altid husker at turde anerkende det over for sig selv og sine nærmeste.

Hvordan har du det med din autisme nu?

Jeg har det personligt fantastisk med min egen autisme i dag. For jeg har lært at bruge den til at styrke mig og gøre det 100 gange bedre for mine omgivelser. Jeg har som sagt meget svært ved at vide, hvad andre med autisme går igennem, men håber meget, at jeg netop på det punkt kan hjælpe og gøre en forskel for så mange så muligt. Og samtidig som ambassadør være med til at gøre Landsforeningen Autisme endnu stærkere. Så jeg glæder mig for vildt til at komme i gang med arbejdet, og specielt det samarbejde og arbejde der venter med Heidi Thamestrup og alle de andre mennesker i foreningen.

Hør et interview med Lars Meerson Rasmussen fra Radio4 her.